RESEPI RED VELVET CAKE
A: 2 1/2 Cawan tepung superfine
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tbsp koko powder
*diayak
*diayak
B: 240 ml buttermilk (240ml freshmilk + 1 tsp cuka,
biarkan 10 minit)
2 tbsp pewarna merah - dicampur ke dalam
buttermilk
C: 125g unsalted butter /1/2 cwn (butter biasa pun boleh)
300g gula castor (ida guna 1cwn ja)
2 bj telur gred A
1 tsp vanila
D: 1 tsp cuka
1 tsp baking soda
Kaedah:
1. Pukul butter selama 2
minit. (sehingga lembut)
2. Masuk gula castor, pukul lagi 3
minit hingga ringan dan gebu.
3. Masuk telur sebiji sebiji.
4. Masuk vanila
5. Masukkan A - tepung dan buttermilk berselang
seli. Mulakan dengan tepung, akhiri juga dengan tepung.
6. Dalam bekas kecil, curahkan cuka ke atas
baking soda (bahan D). Habis saja buih, terus curahkan ke dalam
batter.
7. Masukkan ke dalam 3 biji loyang 9". Bakar
pada suhu 175g selama 30 minit. (saya boh dalam satu loyang, bila masak belah
melintang)
* dah siap boleh letak topping dan hias ikut kreativiti masing2.
* dah siap boleh letak topping dan hias ikut kreativiti masing2.
TOPPING
-250gm cream cheese (ida suka tatura cream cheese)
-250gm mascarpone(xltk pn
xpe guna cream cheese ja)
Pukul kedua-duanya sampai kembang. Lepas tu
masukkan icing sugar.
Pukul lagi sampai sebati. Lepas tu
masukkan
-300 ml non dairy whipping cream sedikit demi sedikit
sama sebati.
selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment