KEK CHOC MOIST |
|
SUMBER RUJUKAN: JOM MASAK |
BAHAN A |
|
|
|
|
|
|
|
- 2cwn tepung gandum |
- 1sdt baking powder |
- 1sdt soda bikarbonat |
**ayak bahan diatas |
BAHAN B |
|
- 1cwn serbuk koko |
- 1cwn gula perang |
- 1cwn ssu pekat |
- 2 cwn fresh milk / chocmilk |
- 1 cwn myk masak (ida guna myk canola) |
|
|
|
|
|
**masak semua bahan B dengan api perlahan hingga larut |
|
|
|
BAHAN C |
- 2 biji telur A |
- 1sdt esen vanila |
|
cara cara |
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih
(x perlu guna mixer)..masukkan esen |
- masukkan bahan yg dimasak...kacau
sebati |
- masukkan tepung yg diayak
sikit2...sambil kacau hingga larut |
- tuang adunan dalam loyang 8" yg
dah digris & dialas baking paper |
- ttup loyang dengan aluminium foil atau
apa saja utk elak air dari menitik |
- kukus sejam atau hingga masak dgn api
sederhana |
- tunggu sejuk sebelum dituang topping |
|
kek choc moist topping spesel.... |
|
|
|
- 100ml susu cair |
- 300g choc masakan dicincang |
- 2sdb serbuk koko |
- 1sdb butter / marjerin |
|
cara cara |
- panaskan ssu cair hingga mendidih
tepi...ttup api |
- masukkan choc masakan & serbuk
koko...kacau hingga larut |
- masukkan butter...kacau sebati |
- boleh tuang atas kek |
No comments:
Post a Comment