| KEK CHOC MOIST |
|
| SUMBER RUJUKAN: JOM MASAK |
| BAHAN A |
|
|
|
|
|
|
|
| - 2cwn tepung gandum |
| - 1sdt baking powder |
| - 1sdt soda bikarbonat |
| **ayak bahan diatas |
| BAHAN B |
|
| - 1cwn serbuk koko |
| - 1cwn gula perang |
| - 1cwn ssu pekat |
| - 2 cwn fresh milk / chocmilk |
| - 1 cwn myk masak (ida guna myk canola) |
|
|
|
|
|
| **masak semua bahan B dengan api perlahan hingga larut |
|
|
|
| BAHAN C |
| - 2 biji telur A |
| - 1sdt esen vanila |
|
| cara cara |
| - pukul telur dengan whisk hingga berbuih
(x perlu guna mixer)..masukkan esen |
| - masukkan bahan yg dimasak...kacau
sebati |
| - masukkan tepung yg diayak
sikit2...sambil kacau hingga larut |
| - tuang adunan dalam loyang 8" yg
dah digris & dialas baking paper |
| - ttup loyang dengan aluminium foil atau
apa saja utk elak air dari menitik |
| - kukus sejam atau hingga masak dgn api
sederhana |
| - tunggu sejuk sebelum dituang topping |
|
| kek choc moist topping spesel.... |
|
|
|
| - 100ml susu cair |
| - 300g choc masakan dicincang |
| - 2sdb serbuk koko |
| - 1sdb butter / marjerin |
|
| cara cara |
| - panaskan ssu cair hingga mendidih
tepi...ttup api |
| - masukkan choc masakan & serbuk
koko...kacau hingga larut |
| - masukkan butter...kacau sebati |
| - boleh tuang atas kek |
No comments:
Post a Comment